ÁLLATFILMEZÉS

A Richter cirkusz dinasztia évtizedek óta foglalkozik állatidomítással. Richter József, a Nemzeti Cirkusz alapítója, Jászai Mari-díjas és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett artistaművész cirkuszi hírnevét is elefánt és lovas akrobata számoknak köszönheti.

A világjáró cirkuszi család az elmúlt idők során számos hazai és külföldi produkciónak biztosított cirkuszi állatokat, legyen szó filmekben történő szerepeltetésről (animal consultation and training) koordinálásról, vagy az állatok képzéséről.

A Magyar Nemzeti Cirkusz utazó társulata 1995 óta biztosít helyet az vadállatok képzésére, nevelésére és idomítására.

Szolgáltatások:

A filmkészítés összes fázisában készek vagyunk közreműködni, a tervezéstől a megvalósításig a megrendelői igények szerint:

  • állat-jelenetek megtervezése és költségvetése (budgeting)
  • állatok kiválasztása (animal casting) 
  • állatok képzése (animal training)
  • állatok koordinációja a gyártási folyamat során (animal co-ordination, animal wrangling)
  • forgatási helyszín biztosítása (film shooting locations)
  • cirkuszi sátor biztosítása, mely 1500 fő befogadására alkalmas (circus tent)
  • cirkuszi próbaterem biztosítása, telephely Szadán (circus site)

Állataink és képzett szakembereink rendelkezésre állnak film és TV produkciókhoz, természet-, mozi- és reklámfilmekhez, illetve fotózásokhoz is.

Referenciáink:

Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi produkcióban szerepeltek sikerrel állataink.

2013 – Filmforgatás: Adrien Brody Oscar-díjas amerikai színésszel, a Harry Houdini világhírű illuzionista életéről szóló produkcióban (Szandra, az indiai elefánt)

2012 – Filmforgatás: holland produkció, Szadai Cirkusztelep (Szandra, az indiai elefánt)

2011 – Reklám spot forgatása: Spanyol lottó reklám, la Once „Algún día” (Szandra, az indiai elefánt)

http://www.youtube.com/watch?v=i8t2XFjj42w

Werk videó: http://vimeo.com/29478482

2009 – Reklám spot forgatás: TV2, Joshi Bharat és Sági Szilárd oldalán (Szandra, az indiai elefánt)

2008 – Reklám spot forgatása: CIB BANK (Szandra, az indiai elefánt)

http://www.youtube.com/watch?v=tv6NvGq7qP8

2006 – Reklám spot forgatás: NIKE, Lance Armstrong oldalán (Szandra, az indiai elefánt)

http://www.youtube.com/watch?v=oXAleHsmgEg

1997  - Sorozat epizód forgatás: KISVÁROS című magyar sorozatban (Magyar Nemzeti Cirkusz teljes társulata és állatai: Szandra, Jubile és Dianna, indiai elefántok, lovak, tigrisek)

http://www.youtube.com/watch?v=IfdiCZ7muDk

1983 – Filmforgatás: JAMES BOND – Az Octopussy, brit szuper produkció Roger Moore oldalán (Szandra, Jubile és Dianna, indiai elefántok)

       

Amit fontosnak tartunk: 

Sok esetben előfordul, hogy a jelenetek és helyszínek nincsenek összhangban az állatok természetes viselkedésével és környezetével. Ennek ellenére a feladatokat minden esetben úgy kell végrehajtanunk, hogy az állat semmilyen körülmények között ne sérüljön – sem fizikailag, sem lelkileg. Továbbá arra is hangsúlyt kell fektetnünk, hogy az idomár és az állat között kialakult harmonikus kapcsolat továbbra is fennmaradjon. Ez az ember és állat közötti bizalomra és tiszteletre épül, melyet az állat születésétől kezdve építeni, fejleszteni kell.

A bizalom azt jelenti, hogy az állat rábízza magát a gondozójára. Ehhez pozitív élmények sokasága szükségeltetik. Ez az alapja annak, hogy az állat egyáltalán rávehető legyen a feladat elvégzésére.

Erre az alapra építve az állat számára természetellenes közeg és feladat esetén is olyan szituációt kell teremteni, amelyben az állat otthonosan érzi magát – természetesnek tűnik számára a feladatvégzés. Ebből következően a feladat végrehajtására nem utasítjuk az állatokat, hanem kérjük, „invitáljuk” őket. 

Így a feladat csak számunkra tűnik feladatnak, az állat számára akár ösztönös cselekedet, táplálékszerzés, játék, dominancia, vagy akár a megszokott életével kapcsolatos pozitív esemény lehet.

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden forgatáson való részvételnél alapfeltételnek tekinti az American Humane Association állatok jogaira (Guideline for the safe use of animals in filmed media) vonatkozó előírásait. “No Animals Were Harmed™”